keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Earthship

Olen törmännyt monesti käsitteeseen Earthship.
Tänään perehdyin asiaan hieman tarkemmin.

Earthship, tuttavallisemmin maa-alus, on  Amerikkalaisen arkkitehdin Michael Reynoldsin 1970-luvulla kehittämä passivisella aurinkoenergialla toimiva talo, joka pyritään rakentamaan kierrätetyistä materiaaleista.


Seuraavassa tiivistelmä Wikipediasta.

Earthship on luonnon- ja kierrätysmateriaalista rakennettu ekotalo, joka käyttää hyväkseen passiivisesti aurinkoenergiaa. Earthship-rakennukset on yleensä rakennettu mullalla täytetyistä autonrenkaista, jotka varaavat lämpöä ja tasoittavat siten luonnollisesti sisätilojen lämpötilavaihteluita.

Earthship-rakennukset yritetään yleensä rakentaa mahdollisimman ekologisesti käytössä olevista materiaaleista ja ne pyrkivät käyttämään auringonvaloa ja muita saatavilla olevia resursseja hyväkseen. Esimerkiksi auringonvalon puoleiset seinät pyritään rakentamaan niin, että sisään pääsee mahdollisimman paljon valoa ja lämpöä.

Earthship alkoi hahmottua 1970-luvulla arkkitehti Mike Reynoldsin toimesta. Hänen tavoitteenaan oli suunnitella koti, joka täyttäisi kolme tavoitetta:
 1. Tukee kestävän kehityksen arkkitehtuuria ja käyttää materiaaleja joita löytyy koko maapallolta ja kierrätysmateriaaleja. 
2. Kodin tulisi käyttää mahdollisimman paljon luonnon energialähteitä ja olla mahdollisimman riippumaton yhteiskunnan tarjoamasta infrastruktuurista, kuten sähköverkosta ja vesijohdoista.
3.  Rakennuksen tulisi olla edullinen ja sen rakentamisen pitäisi onnistua ilman rakennusalan koulutusta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Earthship

Lämmitys
  - Lämmitys tapahtuu Earthship taloissa hyödyntämällä passiivista aurinkoenergiaa.
  - Rakennuksen kaikki ikkunat sijoitetaan etelään päin
  - Seinät tehdään vanhoista autonrenkaista jotka täytetään hiekalla
       - Näiden on tarkoitus toimia lämpöä varastoivana massana
  - Suomen oloissa auringon lämpö ei riitä ympärivuoden
        - Tosin Eartship Finlandin facebook sivuoston mukaan muuta lämmönlähdettä ei tarvita edes -30 asteen pakkasilla

Vesi
  - Pyritään käyttämään mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi
  - Erotellaan mustat ja harmaat vedet
  - Kasvit puhdistava jätevedet
        - Talo puhdistaa itse omat jätteensä ja sakokaivoa ei tarvitse tyhjentää ollenkaan.

  - Kerätään sadevedet ja käytetään hyödyksi

earthship

Ilma
  - Ilmastointi toteutetaan passiivisena, ilman koneita
 


Ensimmäisenä mieleen tulee pohjolassa vallitseva ilmasto ja lämmityksen tarve. En usko talon selviävän Suomen talvesta pelkällä aurinkoenergialla. Meillä on kuitenkin se kaksi kolme kuukautta jolloin aurinko ei paista juuri ollenkaan.
Suomeen suunnitteilla olevaan maa-alukseen onkin suunniteltu kompostori lämmitintä, jonka sanotaan tuottavan 60 asteista vettä 4 litraa minuutissa. (Tätä tulen tutkimaan myöhemmin lisää.) Toisena vaihtoehtona lämmitykseen näkisin sopivaksi tulisijan, tai jonkin puupohjaisen keskuslämmitys järjestelmän. Näin rakennus ei ole riippuvainen sähköstä.

Toisena erittäin mielenkiintoisena asiana näen vesijärjestelmän toimivuuden. Olen kaavaillut jotain vastaavanlaista järjestelmää oman unelmataloni veden puhdistukseen. Tahtoisin lisää käytännön kokemuksia kyseisen järjestelmän toimivuudesta. Erityisesti hajuhaitat ja todellinen puhdistusteho mietityttää. Vaatiiko järjestelmä jatkuvaa tasaista kuormitusta, vai pystyykö sopeutumaan muuttuviin kuormituksiin? Millaiset kasvit sopivat järjestelmään?  Järjestelmän huolto?

Kolmantena asiana huomioni herättää auton renkaiden käyttö rakennusmateriaalina. Erityisesti niistä sisäilmaan mahdollisesti liukenevat myrkylliset yhdisteet. Pidän hyvänä asiana käyttää kierrätysmateriaaleja, mutta onnistuisiko rakentaminen ilman autonrenkaita? Vai onko autonrenkaat SE juttu tässä? Esimerkiksi savi/hiekksäkki yhdistelmällä näkisin päästävän paljon puhtaampaan ja luonnollisempaan tulokseen.

Yhteenvetona voisin sanoa idean olevan erittäin kehityskelpoinen ja sisältävän paljon hyvää. Erityisesti pidän Mike Reynoldsin tavoitteista, joiden pohjalle kyseinen konsepti on kehitetty, tosin Mike on kuulema patentoinut kyseisen tuotemerkin ja mikäli haluaa käyttää rakennuksestaan Earthship nimitystä joutuu maksamaan tuhansia dollareita.

Ilmastomme asettaa kuitenkin useita kysymyksiä, joita ei ole vielä käytännössä ratkaistu.
Tyydyn siis tällä erää odottamaan monien muiden asiasta innostuneiden kanssa ensimmäisiä maa-aluksia Suomeen. Sillä välin katselen jo toteutuneita Earthship rakennuksia ja imen inspiraatiota niistä.


Linkkejä:
http://vihreapuolue.fi/?q=node/152
https://www.youtube.com/watch?v=I7SPvUPNALU&noredirect=1
http://earthship.com/europe
http://eebu.earthshipeurope.org/index.php?option=com_gmapfp&view=gmapfp&layout=categorie&catid=46&id_perso=2&Itemid=107
http://www.orgonisaatio.fi/index.php/talot-rakentaminen/earthship-talot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti